Zoektocht

In de podcast van Biddend Onderweg ging het zondag 29 augustus over menselijke tradities. Dit naar aanleiding van de opmerking van Jezus uit Marcus 7: De geboden van God geeft u op, maar de tradities van mensen houdt u vast. Een mooie vraag die hierbij hoort en die we aan onszelf mogen stellen, is: welke tradities zijn voor ons moeilijk om op te geven en mogelijk zijn dit tradities die God in de weg zitten? Door bezig te zijn met regels, missen we daardoor niet de essentie van het leven in navolging van God?

Zo was het een punt in de kerk in Middelburg, waar ik jaren geleden lid van was, om de tweede dienst op zondag af te schaffen. Allerlei redenen werden genoemd, eigenlijk om vast te houden aan de traditie van twee keer op zondag naar de kerk… Ook zie ik dat veel mensen de liturgie heel belangrijk vinden, terwijl het een instelling is van mensen, een traditie. Ik merk dat ik mij ook vaak door traditie laat leiden. De jeugd van onze kerk heeft één keer een omgekeerde dienst gehouden en begon met de zegen. Dan denk je: voor één keer is het leuk… Ik merkte het ook, toen de collecte een andere plaats kreeg in de liturgie. Even slikken, voor mijn gevoel werd het zoiets als: het moet nog, maar is niet zo belangrijk in deze tijd. Heel anders dan de dancing collecte die een migrantenkerk in Amsterdam-Zuid houdt (en wij dit jaar op Graceland) Dankbaarheid uiten door te zingen, te dansen en te geven…

Ons christelijk leven is omgeven door tradities, die niet door Jezus zijn ingesteld. Toch spelen ze een grote rol in ons bestaan. Ze geven richting, maar ze beperken je ook. Deze zomer mochten Gerhard en ik samen een dienst voorbereiden. We wilden wel anders, maar het is ook een zoektocht: hoe dan? Want je wil ook niet provoceren. Toch merk ik dat ik steeds meer last krijg van de vastliggende regels… Het is een zoektocht, waar ik nog niet uit ben.

Ik geloof ook niet dat het te maken heeft met het kerkgenootschap waar je bij zit. Elke kerk heeft weer zijn eigen regels en gewoontes, tradities. Jezus roept mij (en jou) op om te blijven zoeken naar wat God wil. Laten wij anders zijn en de handen en voeten van Jezus zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *