Wat mogen wij bidden?

Prayer on the railway station Victor Borisov-Musatov

Soms kan het een hele worsteling zijn: wat mogen we bidden, als we al kunnen bidden. De wereld staat behoorlijk op zijn kop op dit moment. De acties van één man hebben effect op alle volken. Hij heeft nu vijanden in binnen- en buitenland. Houd zijn eigen volk onwetend van wat er in werkelijkheid gebeurt. Heeft ze gehersenspoeld en iedereen die tegen hem in gaat wordt gearresteerd. Waar moet je beginnen om voor te bidden en heeft het effect? Want dat willen we: vrij snel resultaat zien…

Omdat ik er mee zat, besprak ik het in de LEV-kring waar ik op zit. Ik liet als eerste het nummer Pray van Sanctus Real horen. Hier de  vertaling van het eerst couplet:

Ik buig mijn hoofd om te bidden
Ik weet niet wat ik moet zeggen
Ik weet niet hoe ik het moet oplossen
deze dingen waarmee ik te maken heb
Ik zit in een wanhopige situatie.
Ik moet de zwaarte delen, maar ik weet gewoon
niet hoe deze last kwijt te raken
Hoewel ik stil ben, huilt mijn hart,
omdat ik gemaakt ben om naar U toe te gaan

Het kwam behoorlijk overeen met hoe ik mij voelde.
Het gebed van Jabez (1 Kronieken 4: 10 (nbv21)) hielp ook niet in mij zoektocht. Dit wordt uitgelegd als: Als ik bid volgens Uw plan, dan komt het goed. Hoe weten wij wat Gods plan is…

Het nadenken over het gebed en het gesprek hierover hielp mij wel. Wat ik mooi vond om te horen en te lezen is dat als we het niet weten, God het aan ons geeft. Hij begrijpt ons. Hij kijkt naar ons hart, onze verwarring, ons verdriet. Bidden gaat niet om mooie woorden, een verlanglijstje of zelfverrijking. Het gaat om het hart. En als we in alles Jezus zoeken en als we Hem soms niet kunnen vinden, is Hij er wel. Als we geen woorden hebben voor wat er gebeurt in de wereld: Hij ziet ons hart. In het gebed aan het eind van de LEV-kring hebben we gebeden door alleen namen en woorden te noemen. Ons hart was bij de ellende die er is in Oekraïne, in Russische gevangenissen, in onderkomens voor vluchtelingen… en ons hart huilde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *