Wandelen met… een beeld van Maria

beeld van Maria, uitgangspunt voor deze wandeling

Wandelen met…. heeft elke keer een ander vertrekpunt. Bij deze wandeling zijn we gestart met het kijken naar dit beeld van Maria. Wat zie je als je naar haar kijkt? Wat raakt je in dit beeld, in Maria? We kwamen er achter dat er veel kanten aan Maria zitten.
Natuurlijk heeft niet iedereen een beeld van Maria in huis. Mogelijk weet je zelf een plek met een beeld van Maria, hier kan je dan de wandeling starten. Zo niet, dan maak je gebruik van een foto van een beeld of schilderij. Het mooie van dit beeld is, dat Maria hier afgebeeld is zonder Jezus als baby of als volwassen, gestorven zoon. Dit geeft ruimte om vrij na te denken over deze bijzondere vrouw.

Wij wandelen meestal zo’n twee uur. De stilte en het aansluitende gesprek duren bij elkaar ongeveer een uur.

Bespreek vooraf met elkaar hoe je het gaat doen.
Benoem ook het volgende:
Loop je eigen tempo, het is geen lange-afstandswandeling, we hebben geen haast. Ga bewust langzamer lopen. Wil je stilstaan, sta je stil. Probeer los te laten van wat moet. Richt je aandacht op jezelf, op je ademhaling, je beweging, maar probeer ook de omgeving in je op te nemen, van de rust en de natuur te genieten. Je bent alleen met je gedachten.
en: wat we delen met elkaar blijft onder ons.

Stappen:
+ Als je het prettig vindt, kun je beginnen met een eenvoudig gebed:
Heer, wilt u onze gedachten leiden en openheid geven om te delen en te luisteren naar de ander? Amen.
+ Kijk naar het beeld van Maria.
+ Wandel een tijdje alleen en denk na over de volgende vragen

  • Wat roept het beeld van Maria bij je op?
  • Wat raakt het beeld bij jou aan?
  • Wat kan Maria voor jou betekenen in deze tijd?

+ Na ongeveer een 20 minuten/ een half uur ga je met elkaar in gesprek over wat je gedachten zijn geweest. Daarbij kan je elkaar verdiepende, verduidelijkende vragen stellen.
+ Na verloop van tijd zal het gesprek veranderen en zal je met elkaar ook andere dingen delen, bespreken.
+ Aangekomen op het vertrekpunt kan je de ander evt. een symbolisch cadeautje geven als herinnering en naar een Magnificat van bijvoorbeeld Sela luisteren.

Goud – God prijzen voor de mooie dingen van/ aan God.
Geel – God danken voor wat Hij geeft.
Rood – Je fouten uitspreken voor God en God om vergeving vragen.
Wit – Hulp van God vragen in de omgang met – en het vergeven van mensen, die anders denken dan jij, je hebben gekwetst.
Paars – Gebed tot God voor jezelf in relatie tot Hem.
Blauw – God bidden voor mensen die het moeilijk hebben en/ of God danken voor iets moois in de levens van mensen (namen noemen)
Groen – Gebed tot God voor de wereld en Zijn schepping


Voor het symbolische cadeautje heb ik als uitgangspunt: Maria, die bidt te midden van de gemeente, genomen. Daarvoor heb ik een gebedsring gemaakt van vilten kralen. Elke kleur staat voor een aspect van het gebed. De gebedsring is een hulpmiddel.

Alternatief: Heb je niet zoveel met een beeld van Maria, dan is het ook mogelijk om met behulp van het boekje uit de bijlage de wandeling te lopen en dan om +/- 10 minuten een kant van Maria te benoemen, zoals Maria als moeder, Maria als zwangere vrouw, Maria als moeder, waarvan haar kind is overleden… en dan daar bij stil te staan en de beschreven vragen te overdenken.

In de bijlage is het boekje over Maria te vinden en een beschrijving hoe je het boekje moet vouwen. Makkelijk voor onderweg.

Het is handig om het nummer van Sela: Magnificat vooraf op te zoeken.

Vind je de gebedsring leuk om ook te geven: mail dan naar info@pelgrimstocht.org . Ik kan ze dan voor je maken. Ze kosten €4 per stuk (exclusief porto).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *