Verwachten

Vandaag dacht ik aan dat woord. Niet gek met een dochter die zwanger is. Een mooi kostbaar gebeuren, maar ook kwetsbaar. Het begon met verlangen en daarna verwachten. Het zijn van die mooie woorden, die we misschien wel te makkelijk gebruiken. Alsof het is: U vraagt en wij draaien.  We leven in een maakbare samenleving en zijn er niet meer aan gewend dat dingen niet lukken, oftewel: we denken in de Pippi Langkous-uitspraak: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”!

Pippi heeft deze uitspraak nooit gedaan. Ze zegt wel iets over ‘proberen’ in een gesprekje met Tommy

“Tja, als we eens begonnen”, zei Pippi. “Allereerst zou ik een piano willen kopen.”
“Ja, maar Pippi”, zei Tommy, “je kunt toch niet pianospelen?”
“Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb”, antwoordde Pippi. “Ik heb nog nooit een piano gehad om het te proberen. En laat ik je zeggen, Tommy, pianospelen zonder piano, dat kost ontzettend veel moeite om te leren.”

Zoals mijn tweejarige kleinzoon tegen mijn dochter zei, nadat ze al heel veel keren had heen en weer gestoken om de auto van de parkeerplek te krijgen: Zie je wel, tante Anniek: als je het maar blijft proberen, lukt het altijd.

Maakbaarheid staat tegenover verlangen en verwachten. Niet alles kan, niet alles gebeurt op commando. Niet in onze relaties. Niet bij onze opvoeding. Hoe vaak zeggen we niet tegen onze kinderen: Wat jij wil, gaan we niet doen. Als opvoeder heb jij het overzicht, weet jij wat goed is. Dus nemen we besluiten in vertrouwen dat we voor het goede kiezen.

In onze relatie met God is het niet veel anders. Ook niet in ons gebed. We mogen ons verlangen bij Hem neerleggen. Gebed is echter geen boodschappenlijstje of wensenlijstje voor een verjaardag. We mogen onze verlangens bij God brengen en we mogen verwachten dat Hij daarin het goede geeft. Dat wat we nodig hebben. Ik las laatst iets van iemand die iets zei als: ik geloof niet in een God die vanwege een ‘goed’ gebed geneest, of geneest door de veelheid van gebeden. Het zou onrechtvaardig zijn en wat is een ‘goed’ gebed? Of hoeveel mensen moeten dan bidden, zodat God verhoort.  

Jezus zegt zelf: Ga niet op de hoeken van de straten staan om te bidden, maar ga naar een binnenkamer: zoek daar God en zeg: Hier ben ik Heer. Ik ben de Uwe. Het is: Hoe we Hem zoeken, dat we graag bij Hem willen zijn. Vol verlangen verwachten dat Hij bij ons komt en zal zijn.

Jesaja 40:31a HSV  
Maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden.

  • Astrid Lindgren: Pippi Langkous gaat aan boord. Hoofdstuk: Pippi gaat boodschappen doen.
  • Foto adelaar: https://cdn.webshopapp.com/shops/334194/files/426048577/600x465x3/arend-vliegend-over-het-water-160-x-80-cm.jpg

Post navigation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *