Vergeving

Bl

Pap ‘Emmany, Congo, elfde kruiswegstatie

Bij ons in de kerk hebben we in de veertigdagentijd elke vrijdag een korte viering rondom Gods woord, met muziek, gebed en een korte overdenking en stilte. We volgen dit jaar de Zeven kruiswoorden van Jezus. De eerste viering was voor mij en die zegt: Vader, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen. Of deze woorden gericht zijn op de soldaten, die Jezus aan het kruis slaan en vervolgens het lot werpen over zijn kleding of dat ze gericht zijn tot het volk, dat eigenlijk alleen maar roept wat de kerkleiders hun influisteren en die nu bij het kruis staan om te zien wat er gebeurt…  
Ik had in de viering ‘De soldaat die Jezus kruisigde’ erbij gehaald. Een gedicht van Martinus Nijhoff.  Wat betekent het voor hem dat Jezus dit zegt. In mijn overdenking sprak ik de volgende woorden:

Vergeven: zelf vind ik vergeven één van de moeilijkste dingen om te doen. Het is misschien wel te doen om het te zeggen, maar als je het echt wil menen… Mogelijk lukt het wel bij mensen, die je kent, aardig vindt, wanneer het je wat oplevert…

Maar als je aan het kruis geslagen wordt… Jaren terug waren we op een International Youth Camp van Atlantic Bridge in Nijverdal. De Zuid-Afrikaanse theatergroep  
‘I Temba’ (dat betekent hoop) was erbij. In Zuid-Afrika was Apartheid nog maar net afgeschaft. En de pijn van apartheid was nog levend aanwezig in het land. Zij speelden op een avond het Goede Vrijdag verhaal, ze sloegen symbolisch Jezus aan het kruis. Dat kwam binnen. Ik voelde toen een stukje van wat Jezus moet hebben gevoeld.

Vergeven als je zoveel pijn wordt gedaan…

En in het hier en nu: hoe gaan we om met Poetin, met soldaten, die de opdracht uitvoeren om te doden. Kunnen we vergeven? ….

Vergeven en vergeten worden vaak in één adem genoemd. Aan het begin van de oorlog zei president Zelenski van de Oekraïne: dit zullen we hen nooit vergeven, dit zullen we nooit vergeten. De pijn die hieruit spreekt is overweldigend. Onschuldige mensen die worden gedood, op de vlucht zijn…Vergeten: nee, dit komt in de geschiedenisboeken. Dit dragen de mensen uit Oekraïne met zich mee, de rest van hun leven. Maar vergeven, wat als we niet vergeven. Niet vergeven geeft haat, vijandschap, het werkt jaren door, van generatie op generatie.

Wat zijn we onder de indruk als iemand een ander, die hem een groot onrecht heeft aangedaan, vergeeft. Jezus vergeeft ook en zegt dat ook wij moeten vergeven. 7 x 70 maal…. En niet alleen de mensen die we aardig vinden, maar ook onze vijanden, onze tegenstanders… Laten we nadenken over wat dit voor ons betekent…

Martinus Nijhoff, Verzamelde gedichten · dbnl

De hele kruisweg is te vinden op www.kruiswegstaties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *