Thomas Merton (31-01-1915 – 10-10-1968)

Heer, mijn God, ik weet niet waar ik heen ga.
Ik ken de weg niet die voor me ligt.
Ik kan niet met zekerheid zeggen waar hij zal eindigen.
Ook ken ik mezelf niet echt en het feit dat ik denk dat ik Uw wil volg,
betekent nog niet dat ik dat ook werkelijk doe.
Maar ik geloof dat het verlangen om U te behagen U in feite ook behaagt.
En ik hoop in dat verlangen te leven bij alles wat ik doe.
Ik hoop nooit iets te doen zonder dat verlangen.
Als ik dit doe dan weet ik, dat U mij zult leiden langs het rechte pad,
ook al weet ik er weinig van.
Daarom zal ik altijd op U vertrouwen,
ook al lijk ik verloren en verkeer ik in de schaduw van de dood.
Ik zal niet bang zijn, want U bent steeds bij mij,
en U zult mij nooit verlaten, als ik met mijn gevaren wordt geconfronteerd.

Dit gebed kwam ik enige tijd geleden tegen. Een mooi gebed van Merton, een monnik, trappist, vredesactivist, interreligieus bewogen zoeker. Zo wordt hij genoemd op de website (thomasmerton.nl) . Uit het gebed blijkt wel dat Thomas een zoeker is. Hij hield van God en heeft zijn leven aan Hem gewijd.

Op de website is ook te lezen dat hij een bewogen leven heeft gehad. Zijn ouders, beiden kunstenaars, die uit Nieuw Zeeland en uit de Verenigde Staten kwamen en elkaar in Parijs ontmoetten, vormden geen doorsnee gezin in zijn jonge jaren. Thomas wordt in Prades, Zuid Frankrijk geboren en verhuist als baby naar Amerika. Zijn moeder overlijdt als hij zes jaar is. Hij woont soms bij zijn grootouders, Frankrijk, Engeland. Je zou hem een wereldburger kunnen noemen. Zijn vader sterft als hij bijna16 is. Zijn grootouders van moeders kant overlijden kort na elkaar, Thomas is dan begin twintig.

Hij wordt al veel geconfronteerd met de dood als jongeman. Het is dan ook bijzonder om te zien, hoe hij juist zijn heil bij God zoekt. Veel mensen zullen zich afvragen bij zoveel verdriet: waar is God? Maar Thomas zoekt en vindt zijn heil bij de Heiland. God brengt hem troost en toch zie je ook nog steeds een zoeker. Iemand die zich afvraagt wie hij is, maar hij laat zich daardoor niet bepalen, kruipt niet weg in een hoekje, maar gaat juist schrijven. Vanuit wat hem beweegt, brengt hij door zijn boeken anderen in beweging. Ook al leeft hij in zijn eigen cel in een klooster, hij leeft niet in isolatie, maar zoekt andere religieuze leiders op. Hij zoekt naar verbinding. Niet naar wat hen scheidt, maar wat hen onderscheidt. Het is een leven van luisteren en leren, van zoeken en vinden en weer zoeken…, een mooi mens!!!

Je hoeft niet precies te weten
wat er gebeurt of waar het exact naar toe gaat.
Wat je nodig hebt is dat je de mogelijkheden en de uitdagingen
die het huidige moment je biedt, te herkennen en ze te omarmen
met moed, vertrouwen en hoop.

Meer informatie over Thomas Merton op de website www.thomasmerton.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *