Waarom samen lopen?

Het leven is een pelgrimstocht, waarbij je steeds weer verder zoekt naar hoe je weg zal gaan. Soms doe je dat alleen, soms met iemand samen. Samen, omdat je het nodig hebt dat iemand luistert en reflecteert. Wij willen – als jij dat wilt – samen met jou een stukje oplopen. We noemen dat geestelijke begeleiding. Hieronder leggen we uit wat dat is.

Op dit moment zijn er heel wat zoekende mensen. Jongeren en ouderen. De kerk is veelal vervreemd geraakt van de vragen die bij hen spelen. Ook zie je vaak dat de wijze waarop de kerk de vragen naar voren brengt, niet echt tot de verbeelding spreekt. Toch protesteert men meestal niet zozeer tegen het geloof in God maar de jas (de kerk) past niet meer.

Een eenvoudig begin van het gesprek is in vertrouwen de vraag te stellen ‘hoe gaat het met je?’. Het goed luisteren naar elkaar en doorvragen maakt echt verschil. Mensen leven vaak zo intensief dat zij nauwelijks tijd nemen naar zichzelf te luisteren. Er ontstaat meer behoefte om het leven te delen, er anderen dwars op in te laten kijken en over onze motieven in gesprek te zijn.

 

Geestelijke begeleiding

Geestelijke begeleiding is een oude, beproefde methode om, te midden van ons leven, God present te stellen en geestelijk fit en in beweging te blijven. De begeleiding die we bieden is er dus een op basis van onderlinge aandacht en gelijkwaardigheid. Het is een relatie waarin het gesprek en de vragen bij God worden gebracht . Het stimulerende effect dat daar vanuit gaat is groot, is onze ervaring. Het is niet bedoeld om geestelijke hoogstandjes na te streven. Alles van waarde bevindt zich op aarde. Is het eigene, het bijzondere van het Evangelie niet, dat God zelf naar ons toe kwam? We hoeven onszelf niet te verheffen boven… We zouden wel eens een enorme smak naar beneden kunnen maken… Het bijzondere is dat God is verscholen in het gewone, het nabije, het kwetsbare.

Als je het op prijs stelt om geestelijke begeleiding te ontvangen, of er meer over wilt weten, laat het ons dan weten en stuur een mail.

 

De kleur van geestelijke begeleiding

Geestelijke begeleiding kenmerkt zich door een aantal eigenschappen:

  • het is persoonlijke aandacht maar geen pastoraat
  • het is advies maar geen stokpaardjes verkopen (we gaan je niets aanpraten)
  • het is verbondenheid maar geen intieme vriendschap
  • het is elkaar nabij zijn maar niet betuttelen
  • het is (levens)wijsheid delen maar niet betweterig zijn
  • het is luisteren zonder een oordeel te hebben

 

Als je meer wilt weten hoe het ‘samen lopen’ eruit ziet, klik dan hier.

 

Wij (begeleiders) laten ons leiden door wat Jezus Christus ons in woord en daad heeft laten zien. We putten uit oude en moderne literatuur van monastieken; oude kloosterlingen en moderne spirituele voorbeelden. Henri Nouwen – Simone Pacot – Anselm Grün – David Adam – Wilfried Stinissen – Richard Foster. De Keltische spiritualiteit ligt dicht aan ons hart, om dat ze dicht bij God blijft en dicht bij zichzelf.

 

Er is een innerlijk gemis in ieder mens dat door niets anders kan worden opgevuld dan door God, zei Augustinus eens. Onze ziel, wij zelf, zijn geboren om naar God te verlangen. We zijn zo gemaakt.