Pinksterbloemen op Pasen

foto: Jaco Boven

Ze bloeien volop: de Pinksterbloemen. Ik neem aan dat ze Pinksterbloemen heten, omdat meestal rondom Pinksteren hun bloemetjes uitkomen. Nu zijn ze er al met Pasen. Ik associeer Fluitenkruid ook altijd met Pinksteren, omdat we dat een keer in alle boeketten hadden gedaan in de kerk. Ook heb ik geleerd dat in mei alle vogels een ei leggen…

Omdat ik de Pinksterbloemen nu al met Pasen zag, dacht ik: even op de foto zetten. Eigenlijk zijn ze aan de vroege kant, dacht ik. De laatste week van april was kouder dan anders, maar we hadden al heel wat zonnige dagen met hoge temperaturen achter de rug. Begin april hadden we familieweekend. Het zou regenachtig en fris worden, maar wij zaten in Brabant in het zonnetje, uit de wind.

We weten allemaal dat het klimaat veranderd. We weten ook dat we ons daar zorgen over moeten maken. Maar onze zorgen zijn maar tijdelijk. We constateerden dat de lockdown tijdens Corona een zegen was voor het milieu. We zeiden allemaal dat het anders moet als er weer meer ruimte komt, als we weer uit de lockdown komen. Nu staan we te mopperen in de rij op Schiphol, omdat de luchthaven de bagage-afhandeling niet goed voor elkaar heeft en er voor de controle, voordat je het vliegtuig in mag, te weinig mensen zijn. We vinden allemaal dat we recht hebben op een vakantie in de zon.

Ik werd er verdrietig van, zeker als je ziet dat mensen in Oekraïne veel langer in de rij staan voor basisbehoeften als water en brood. Ook zie je in andere landen tekorten ontstaan aan voedsel. Wij hebben zoveel!

Gisteren sprak ik iemand, die het geloof in de goedheid van de mens was verloren. Die zag de mensen alleen maar gaan voor eigen gewin, onbeperkt consumentisme. Ik begreep het en realiseerde mij dat ik zelf ook de neiging heb naar meer…Eigenlijk ben ik geen haar beter.  We weten altijd ons eigen gedrag goed te praten.

Voordat ik verder ga met somberen: ik probeer lichtpuntjes te zien in het kleine. Het is leuk als de kaasboer je herkent aan je siliconen zak voor de kaas of als er bij de notenkraam iemand zegt: hé, zulke zakjes hebben wij ook, kunnen we volgende keer ook meenemen. Stap voor stap en beetje bij beetje…

En mijn gesprekspartner van gisteren, zei: dat we het van Jezus moeten verwachten, Hij geeft je alles al en dat is genoeg… Het klinkt misschien simpel en kinderlijk, maar het is waar!

  1 comment for “Pinksterbloemen op Pasen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *