Our Father

Our Father van Unit Gloria

Onlangs kwam ik dit lied tegen. Het is al een oud nummer van Unit Gloria, de band van Robert Long. Heel vroeger heb ik een ander lied van hen gebruikt bij een opening op school. Dat was “The last seven days”. Misschien komt dat ook nog wel terug in een blog. Dit is eigenlijk het Onze Vader in een vragende vorm. Als het allemaal waar is, als U God bent, als U Koning bent… Hoe kan er dan honger en onrecht zijn, doen we het verkeerde, leven we in angst… Zelfs: hoe kan het dat ik er ben? Het lijkt op een Psalm. Ook daarin worden vaak vragen aan God gesteld.

Vragen die je jezelf misschien ook wel eens stelt. We begrijpen weinig van ons leven hier op deze aarde.

We zijn de laatste jaren steeds meer in een consumerende samenleving terecht gekomen. Wij hebben het goed. Kunnen veel doen. We willen graag vermaakt worden. En alles komt de huiskamer binnen. Als we iets willen hebben, bestellen we het via internet. Als we iets willen bekijken, zoeken we het op via betaalde zenders. Als we iemand willen spreken sturen we een berichtje. Als we de weg kwijt zijn, blijven we via Google-Maps zoeken tot we weer op de route zijn. We hebben onszelf steeds meer van de ander geïsoleerd, we hebben de ander steeds minder nodig, toch??

Ja, dat dachten we. We dachten dat we wel zonder de ander konden, alleen opzoeken als het niet anders kan…Maar nu we in een tijd leven, waarin de overheid bepaald dat we elkaar maar minimaal mogen ontmoeten, zien we dat er toch ook een andere kant aan het verhaal is. We missen de ander fysiek! Jongeren worden depressief, kunnen zich niet vermaken, want daar hebben ze andere jongeren voor nodig. Ouderen hebben huidhonger, omdat ze niet meer geknuffeld mogen worden.

Dan kan je de vraag stellen: komt het allemaal wel goed met ons? Wat maakt het leven nog aangenaam? Hoe kunnen we onze weg vinden in deze tijd?

Vragen die we juist nu misschien wel meer stellen en een direct antwoord heb ik niet. Wat ik wel gemerkt heb, is dat je voor mooie natuur ook dicht bij huis kan blijven. Dat het goed is om de ander die je tegenkomt te groeten, een glimlach te geven. Het zit hem soms in hele kleine dingen.

Je mag aan God vragen, waarom de wereld is, zoals hij is. Je mag aan God vragen waarom Hij jou gemaakt heeft. Je krijgt van mij geen pasklaar antwoord.  Alleen wees dankbaar voor de kleine dingen en deel kleine dingen met de ander…