Michacursus: Handen uit de mouwen!!

Een onderdeel van de Micha-cursus is dat je als groep met elkaar een activiteit doet. Je kiest uit één van de thema’s van de cursus. In eerste instantie hadden we afgesproken om papier te prikken in bijvoorbeeld Wielwijk. Ik had daar wat moeite mee, niet met het papierprikken, maar om het in een andere wijk te doen. Er kan dan wel afval liggen, maar ik vond het wat belerend… Het is anders als je het in je eigen wijk doet, daar ben je onderdeel van. Zo voelde dat voor mij…

Eén van de deelnemers kwam met het voorstel om via Present bij iemand te gaan schoonmaken. Er zou al een ruimploeg langsgaan en daarna mochten wij ons storten op de keuken bij iemand thuis. Dat leek me wel wat en we besloten met elkaar een start te maken met koffie bij iemand thuis en vandaar zouden twee mensen gaan prikken en drie zouden aan de schoonmaak gaan. De prikkers zouden zich na een uur weer bij de schoonmakers voegen en dan zouden de spullen die een paar dagen daarvoor uit het huis waren gehaald naar de vuilstort worden gebracht.

Zo gezegd, zo gedaan. Wij reden met elkaar naar een mooi idyllisch plekje in Dordt, zo’n plek waar je graag zou wonen, prachtig uitzicht. Na eerst bij de buren te hebben aangebeld, werden we ontvangen op het goede adres. We begonnen met een welkom en koffie. De prikkers gingen op pad en wij gingen naar de keuken. Aan de keuken was duidelijk jaren niets gedaan. Er lag een dikke laag vuil en één van mijn medepoetsers vertrouwde mij gelijk toe, dat hij smetvrees had. Hij heeft zich er goed doorheen geslagen. Want als je smetvrees hebt, wil je graag alles schoon hebben, toch? Ik heb zelf ongeveer drie uur staan afwassen en ondertussen het aanrecht in de week gezet. Anderen namen koelkast en kastjes onder handen en tot slot werden muren, kozijnen en de vloer gedaan. De milieuvriendelijke schoonmaakproducten bleven dit keer in de kast. Hier was iets anders nodig… Met soppen, wegsteken met een plamuurmes, schrobben en schuren zijn we een heel eind gekomen. Ook hebben we de aanwezige schoonmaakproducten en het eten voor de katten overzichtelijk neergezet, zodat duidelijk was, wat de voorraad was.

De eigenaresse van de keuken was ons zeer dankbaar. Ze was echt blij dat ze geholpen werd. Door omstandigheden kon ze het zelf niet meer doen en vragen om hulp, dat doe je niet zo snel. Gelukkig had een lieve buurvrouw zich op een respectvolle manier over haar ontfermd en was er nu beweging in het schoonmaakproces gekomen. Het werk is nog lang niet klaar, maar een goed begin…

In een het nagesprek, kwamen we erachter dat we zelf veel hadden ontdekt en geleerd. Het besef dat het iedereen kan overkomen was nu zeker aanwezig. We realiseerden ons, dat als je iets voor een ander doet het eigenlijk een geschenk is, dat je het mag en kan doen. Mensen, die niet meer in staat zijn om hun huis schoon en opgeruimd te houden, zijn niet zielig, kunnen hoogopgeleid zijn, een belangrijke functie hebben in de samenleving, gezellig en onderhoudend. Omstandigheden kunnen je leven op zijn kop zetten. Waardevol om dat te beseffen.

Post navigation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *