Liedje van verlangen

Wegen

Foto door Pixabay

’Want U hebt ons gemaakt voor U en onrustig is ons hart totdat het rust vindt in U’
Augustinus       
 

De popmuziek bevat verrassend (?) Pelgrimsliederen. Het vraagt echter een bepaald soort ‘luisterend oor’ om de pelgrimerende ziel die op weg is naar God erin te horen: in de tekst, of in de muziek. Ook vraagt het de vrijmoedigheid om de tekst an-sich te horen, los van zijn ontstaansgeschiedenis. En vooral ook los van de intentie van de tekstschrijver. Je hoort de tekst zoals deze nu, op dit moment, tot je spreekt.

Literatuurwetenschapper Allegra Goodman schrijft daarover:

‘Iedere keer dat je boek leest (of een gedicht of een songtekst, MvB), vouw je iets van je herinneringen en verlangens van dat moment tussen de pagina’s. Bij het herlezen vind je sommige daarvan terug. Voor bijbelse verhalen geldt dat ook, ze nodigen uit tot projectie, je legt je eigen verwachtingen en zorgen erin. De verhalen lossen ze niet voor je op, maar geven je wel houvast voor reflectie. Dat betekent ook dat ze van gedaante kunnen veranderen, op geleide van wat er in je eigen leven verandert. Per lezing kunnen thema’s verschijnen die er tevoren niet leken te zijn.’

Het lied ‘Wegen’ van Boudewijn de Groot is voor mij nu zo’n Pelgrimslied. Je kunt hem hier bekijken en beluisteren in een live-uitvoering. Of de mooiste versie hier op Spotify.

Al ben ik meer dan eens de weg kwijt
en rij ik hele einden om
Al zou ik niet weten waar Je woont
ik ben op weg om Jou te vinden
dus wees gerust vannacht ik kom

Ik zal eindeloos blijven reizen
zelfs al mis ik de laatste trein
Ik wil alleen maar bij Je zijn

Al leiden honderdduizend wegen
allemaal naar een ander doel
Al zou ik niet weten wie Je bent
ik ben op weg om Je te vinden
vannacht rij ik op mijn gevoel
Laten we er niet aan denken
hoeveel wegen er nog zijn
Ik wil alleen maar bij Je zijn

Al zou ik niet weten waar ik vandaan kom
en ook niet wat ik gister deed
Ik weet alleen maar wat ik wil
Ik ben op weg om Jou te vinden
en ik weet dat Jij dat weet

Hoe ver het ook is, hoe lang de wegen
vanavond is de wereld klein
Ik wil alleen maar bij Je zijn

Vrij naar: Boudewijn de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *