Lentebodes

We merken dat het voorjaar er aan komt. Volgens deskundigen veel te vroeg. Februari breekt alle records. De temperatuur is veel te hoog. Leerden we vroeger:

We zien dat de vogels nu al aan het baltsen zijn en als ik dit schrijf, is mijn buurman bezig het begin van een eksternest te verwijderen uit de boom, die op de grens van onze tuinen staat. In de natuur zie je planten uit de grond komen. Ook kom je prachtige ontluikende planten tegen in de natuur. In bos en park zijn de eerste sneeuwklokjes en krokussen al aan het begin van de maand gespot. Bij sommige planten heb je nog geen idee wat het gaat worden. Gelukkig heb je tegenwoordig allerlei apps, die je helpen met het identificeren van planten. Zo kwam ik ook deze prachtige stervormige plant tegen. Het is de Speerdistel en geeft in bloei mooie paars-roze bloemen. Zeer uitnodigend voor de distelvink.

Het zien van zoiets moois geeft nieuwe energie. Het geeft ruimte om te ademen. Onlangs was het thema van de Henri Nouwen- lezing in Dordrecht door Jos Wienen, burgemeester van Haarlem ‘Op Adem komen’. In het kader daarvan heb ik een stiltewandeling gemaakt over Adem. Aan het begin liet ik mensen stilstaan bij hun ademhaling en liet ze vervolgens in alle rust 5 tellen in- en 5 tellen uitademen en dat een aantal keren achter elkaar. Ik vroeg de mensen wat het met hun deed. Iemand reageerde: Ik heb dit nog nooit midden in de natuur gedaan!!!Wat fijn!

Gek eigenlijk. De plek waar je op adem kan komen, waar je tot rust en stilte kan komen, is juist de natuur. Alle geuren, kleuren, geluiden, uitzichten nodigen uit om te zien hoe groot het werk van Gods handen is. Een plek om te verstillen en alles op je in te laten werken. Het is alweer jaren geleden dat ik voor een opdracht iets in de natuur moest bekijken op een manier, die buiten mijn comfortzone lag. Ik moest kijken naar details. Dat was best wel lastig, maar ik genoot ook ongelooflijk. Een boomstam werd meer dan een rechtopstaande paal me takken en bekleed met schors. Ik zag dat elk stukje schors anders was. Dat de rand weer een andere kleur had. Dat in de groeven tussen de schors kleine insecten rondliepen. Dat er mossen op de boom groeiden, enzovoort

Even stilstaan, even in rust waarnemen, diep ademhalen, hoofd leegmaken, tot jezelf komen. Hoe belangrijk is dat! Je gaat zoveel meer zien! De zon schijnt vandaag. Ik moet dus naar buiten en genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *