Labyrint

Tijdens de vakantie in Denemarken zagen we de eerste dag, toen we boodschappen deden, een prachtig kerkje in Horne. Dat stond dus op de lijst om te bezoeken. Op de valreep lukte dat. Je denkt: we hebben de tijd, dat komt wel en dan moet je nog op de laatste dag er naartoe.
Het is een prachtig wit kerkje, mooi aan de buiten- en aan de binnenkant, eenvoudig en natuurlijk met een schip. In de meeste Deense kerken hangt wel een votiefschip of ook wel kerkscheepje genoemd. Het is een modelbouwschip dat gewoonlijk aan een kerkgebouw wordt geschonken door zeelieden of scheepsbouwers. (Votief komt van ex voto, dat betekent: krachtens een gelofte. Het is dus een beloftegift gegeven als dank of smeekbede aan God).
Bij de kerk is ook een mausoleum met daarin het graf een belangrijke Deen en zijn drie vrouwen. Maar wat mij opviel was een steen bij binnenkomst van de kerk met daarop een labyrint gegrafeerd. Het bleek dus dat er een labyrint naast de kerk was. Wekelijks komen mensen bij elkaar om het labyrint te lopen en een vraag of een tekst te overdenken. Mooi. Op Graceland Festival hebben we ook vaak een labyrint en ik bedacht dat het mooi was om het hier te lopen.
Eerst was er nog een vader met zijn kind aan het rennen en spelen in en om het labyrint. Gelukkig waren ze verdwenen nadat we nog een rondje om de kerk hadden gelopen.

Ik probeerde een vraag te bedenken, waar ik over na kon denken. Mijn hoofd was duidelijk met andere dingen bezig. Met een rommelend hoofd toch gaan lopen. Ik merkte dat ik te weinig rust had, waardoor laat ik me toch ‘opjagen’? Het gevoel dat ik meer te doen heb? Maar ik heb vakantie! Toch voelt het als meer dan de vooraf geplande activiteiten. Ik loop niet rustig, het voelt als te snel.
Nadat Gerhard wat foto’s heeft gemaakt, gaat ook hij lopen. Hij loop sneller dan ik, maar haalt mij niet in. Ik ben net voor hem bij de uitgang.
Het labyrint heeft mij jammer genoeg niet de rust en stilte gebracht, die ik hoopte. Wat ik leer is dat het goed is, om wat je wil doen ook eerst te bespreken met anderen en voor jezelf een vraag of tekst te hebben en de tijd te nemen om een labyrint te lopen. Even geen toerist, maar Jaco

foto is gemaakt door Gerhard Boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *