Is this the world we created?

Een tijdje terug (nog voordat al het theaterbezoek werd afgelast) naar de coverband: “Queen The Music” geweest. Een tienkoppige band, die op een indrukwekkend manier de muziek van Queen, die iedereen kent, op een geheel eigen wijze vertolkt.

Veel coverbandjes proberen ook heel erg op de band te lijken qua uiterlijk, maar gelukkig hier leek niemand op Freddie Mercury of op Brian May. Er waren meerdere zangers, waarvan drie vrouwen, die de nummers vertolkten. Natuurlijk speelden ze alle bekende Queen-nummers met veel show en glitter, mooie lichteffecten en visuals op de achtergrond. Weer helemaal Queen.  

Er was één nummer dat mij heel in het bijzonder raakte. De gitarist met een akoestisch gitaartje en een zanger zittend vooraan op het podium, brachten dit lied heel “klein en gevoelig”: “Is this the world we created?”

Just look at all those hungry mouths we have to feed
Take a look at all the suffering we breed
So many lonely faces scattered all around
Searching for what they need

Is this the world we created?
What did we do it for
Is this the world we invaded
Against the law
So it seems in the end
Is this what we’re all living for today
The world that we created

You know that everyday a helpless child is born
Who needs some loving care inside a happy home
Somewhere a wealthy man is sitting on his throne
Waiting for life to go by

Wooh, is this the world we created?
We made it all our own
Is this the world we devastated, right to the bone
If there’s a God in the sky looking down
What must he think of what we’ve done
To the world that he created

Het nummer is in 1984 geschreven door Freddy Mercury, na het zien van beelden over de hongersnood in Afrika en samen met Brian May live uitgevoerd op Live Aid 1985. Het nummer raakte mij vooral  omdat het nu nog niet anders is. Misschien is deze tijd zelfs verontrustender. Want we raken immuun voor beelden van kinderen, die compleet ondervoed zijn, die geen dak boven hun hoofd hebben, die geen liefhebbende ouders hebben om voor hen te zorgen. Wat moet God vinden van wat wij met de aarde doen?  In de State of the Union zegt Thrump hoe goed het met zijn land gaat, dat iedereen jaloers is op hun rijkdom… Hoe rijk ben je als je ouders met kinderen, op zoek naar werk of op de vlucht voor het onrecht in hun land,  aan de grens tegenhoudt en terugstuurt? Hoe trots kan je zijn als je de opwarming van de aarde ontkent en gewoon doorgaat met onbeperkte productie en uitputting van de grondstoffen van deze aarde? Zouden juist de politieke leiders niet moeten zeggen: genoeg = genoeg! …?

Zouden juist de politieke leiders niet moeten zeggen: genoeg = genoeg! …?

Vandaag las ik op het boekkaft van het boek: ”Homo Deus”, van Yuval Noah Harari zoiets als:

‘nu God dood is en de mens zichzelf als god ziet, wat maakt de mens van de schepping, hoe ziet de toekomst eruit? Wordt het een onsterfelijk leven of kunstmatig? Hoe beschermen we de wereld tegen onze eigen verwoestende krachten?’

Yuval Noah Harari

Ik dacht aan Psalm 8: als we kijken naar de schepping, dan kan het toch niet anders dan dat we God zien en dat maakt ons nederig en stil.

Bronnen en kijktips: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *