Er staat een koe op mijn pad

De 100% blije Dordtse scharrelkoe (foto van de website: www.dordtsescharrelkoe.nl)

Een paar weken geleden liep ik op zaterdag bij de Tongplaat. De Tongplaat is nieuwe natuur op de zuidoost punt van het eiland van Dordt. Eigenlijk loop je vooral op de Zuidplaat. Op de grens van de Zuidplaat- Tongplaat is een laarzenpad. Altijd leuk om te lopen, maar het kan er glad en modderig zijn en soms staat er wel twintig cm of meer water op bepaalde stukken. Het gebied is voor het grootste deel van een boer en die laat er koeien grazen. We zouden met ‘Wandelen met…’ daar een wandeling gaan doen en omdat ik zeker wilde zijn dat het laarzenpad goed begaanbaar zou zijn, liep ik vooraf het rondje.

Ik liep het rondje tegen de klok in. Vanaf de Zuidhaven het pad naar rechts, richting de vogelkijkhut. Vervolgens nam ik daar het laarzenpad. Goed te doen, dus dat konden we nemen. Ik signaleerde een groep mensen, later bleken dit trekvogeltellers te zijn van de Vogelwacht. Even rekening meehouden tijdens de wandeling. Vervolgens vanaf het laarzenpad het hekje over klimmen en langs de strandjes richting de Zuidhaven.

Oeps: er liepen twee koeien op de dijk. Dan maar onderlangs. Maar er kwamen steeds meer koeien, nu ook onder aan de dijk. Ik probeerde rustig richting de koeien te lopen in de hoop, dat ze zouden gaan bewegen en er ruimte voor mij kwam om door te steken. Ik had net een spannende ervaring achter de rug met Schotse Hooglanders, die stoïcijns op een pad stonden in een natuurgebied en daar moet je op 25 meter afstand blijven. Een van de koeien kwam naar mij toe, ik deed weer een stap achteruit. Vervolgens bleef zij mij aankijken en achter haar zag ik twee kalfjes. Mijn weg was versperd. Over het algemeen ga ik ervoor, maar in dit geval durfde ik het niet aan om tussen de koeien door te lopen. We kunnen dieren nooit helemaal doorgronden, het zijn geen robots. Helemaal niet met jongen. Dus dan maar terug.

We lazen bij de wandeling iets over respect hebben voor de natuur. Dat we nu opkomen voor het milieu en het klimaat is een gevolg van dat we altijd de natuur hebben verwaarloosd. Door onderzoeken komen we erachter hoe belangrijk de keten van de dieren is. Onlangs las ik dat in Nederland zo’n veertig soorten muggen zijn en dat daarvan maar zo’n 6 soorten steken en dan alleen nog maar de vrouwtjes. En muggen zijn, net als de bijen, belangrijke bestuivers! Dan ga je wel anders kijken…
Ook lazen we iets over lentes die ongemerkt voorbijgaan. Het is goed om beter te kijken, bewuster te leven. Te genieten van de dingen om je heen. Elke dag je te verwonderen in wat de natuur je die dag geeft. Het zijn de kleine dingen die het doen….

Respect en verwondering, voor de koe en de mug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *