er omheen, niet overheen….

Er omheen in plaats van er overheen…

Deze keer wil ik (van mezelf) echt persoonlijk zijn. Schrijven, communiceren op deze plek vergt altijd een zekere spanning tussen wat algemeen geldend en toch persoonlijk is en ook zo over dient te komen. Zo schrijven is niet eens zo gemakkelijk vind ik. Je zult wel begrijpen hoe dat werkt…

Begin vorige maand werd ik plotseling ziek. Een onschuldig lijkend vetbultje boven mijn oog bleek een lelijke tumor te zijn. Pas de vierde specialist zag dat het weefsel niet goed was. De tumor (Merkelcelcarcinoom) is inmiddels in twee keer weggesneden. Het gat, met een diameter van 5 cm, is nu gelukkig vrij van tumoren en wordt volgende week gedicht door de plastisch chirurg. Verschillende lezers van De Pelgrimstocht weten hiervan.

Toen alles nog maar net bekend was, zaten Marga en Michiel met ons aan tafel toen onze predikant belde; ‘Wil je dat ik de situatie zoals die nu is aanstaande zondag afkondig en voor je bid, Victor ?’, vroeg hij mij. ‘Dan krijg ik de hele gemeente over me heen’, zo reageerde ik. Veel is immers nog  onduidelijk?! Hij begreep mijn punt.

Marga keek mij aan en sprak woorden die ik niet snel zal vergeten ; ‘volgens mij krijg je de mensen hierdoor niet over je heen maar om je heen en dat heb jij, hebben jullie denk ik nu wel even nodig’.

Deze woorden hebben zich de afgelopen verdiept en ze zijn me zeer lief geworden. Ze verwijzen naar verbondenheid, gemeenschap. Het niet zelf alleen op te hoeven knappen. Deze woorden hielpen mij de metgezel naast de Pelgrim te zien, prachtig!

Alles opgelost? Nee,dat (nog) ziet. Nog wel een weg te gaan van herstel, bestraling van de wond en de onzekerheid van de kans op herhaling. Maar die betrokken mensen om me heen hebben mij een glimp van de liefde va God laten zien en ik ga stotteren als je me vraagt om dat onder woorden te brengen.

*******

Lieve mensen,

Het bovenstaande schrijf ik niet als hypochonder. Integendeel. Ik hoop zo van harte dat het voor jou en mij steeds gewoner zal zijn om je leven te delen met iemand die betrouwbaar is. Een coach, een vriend, een luisterend oor. Soms ben je zo iemand voor een ander, soms heb je zelf zo iemand nodig. En niet alleen als het even heftig is in je leven. Mensen die verwijzen naar de Ander en zelfs als de ander nabij zijn. Dat is onze uitdaging. Geef je op als  Pelgrim bij De Pelgrimstocht en ga deel uitmaken van het avontuur met God en zijn (Pelgrim)volk. Je bent van harte welkom bij een van de mensen in het land.

*******

In januari is er voor het eerst een bijeenkomt van Pelgrimcoaches. Ik hoop voor die tijd nog eens helder te hebben verwoord wie we zijn en wat we graag willen als zijnde De Pelgrimstocht.

een heel hartelijke groet vanuit Dordrecht,

Victor van Heusden

Let us build a house where all are named,
their songs and visions heard
and loved and treasured, taught and claimed
as words within the Word.
Built of tears and cries and laughter,
prayers of faith and songs of grace,
let this house proclaim from floor to rafter.
All are welcome, all are welcome,
all are welcome in this place…

victor