‘….en er geschiedt een grootse stormwind.’ – deel 2

Marcus 4: 35-41             

Nogmaals ‘De storm op het meer’: je kunt het hier nalezen, in de Naardense Bijbel. 

Als ik ’s morgens wakker word, bevind ik mij in een mentale storm. Dit overkomt mij geregeld. Mijn hele wezen is in rep en roer, klaarblijkelijk nog volop bezig allerlei indrukken uit mijn bestaan te verwerken. Datgene dat zich normaliter in mijn onderbewuste en droomwereld afspeelt, manifesteert zich in mijn dag-bewustzijn. En dat alles op het niveau van mijn ziel… Het zijn zielenroerselen: allerlei stemmen vragen mijn aandacht.

Het zijn zielenroerselen: allerlei stemmen vragen mijn aandacht.

[1] De ene zegt: ‘Laat vandaag zien dat je een goed mens bent.’ De andere zegt: ‘Eigenlijk moest je je schamen.’ Een derde zegt: ‘In wezen geeft niemand om je.’ Weer een andere stem zegt: ‘Je moet succesvol, sterk en beroemd worden.’ Ik ben geneigd te blijven hangen in dat toevallige bewustzijn, alsof dat mijn identiteit is – het kan mijn dag kleuren. Ik heb gemerkt: dat de stemmen er zijn, zo ’s morgens vroeg, dat is het probleem niet. Het probleem is dat ik ze gelóóf….. Ofwel in Jezus’ woorden:

‘waarom zo bangelijk, hoe kunt ge zo zonder geloof zijn’. 

Want: tussen al die luidruchtige stemmen is er ook eentje te horen die zegt: ‘Je bent me lief.’ Díe stem is voor mij de belangrijkste. Het kost mij echter inspanning om díe stem te horen. Daarvoor is afzondering nodig, stilte, bereidheid om te luisteren. Voor mij is dat mediteren en bidden, luisteren naar de stem die tegen me zegt: ‘Je bent me lief……’. Zodra ik deze stem hoor én aanvaard…….. ‘geschiedt er een grote stilte’.

[1]Henri Nouwen: Brood voor onderweg, 13 januari

‘Spiegel im Spiegel’ van Arvo Pärt is voor mij een muzikale versie van dit verhaal: de pianoklanken – als steeds weer opkomende stemmen en gedachten –  die de cellopartij onderhorig zijn en die deze uiteindelijk doet zwijgen. 

Hóór hoe ‘er een grote stilte geschiedt’. 

Je kunt dit muziekstuk hier beluisteren en bekijken.


  2 comments for “‘….en er geschiedt een grootse stormwind.’ – deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *