Een verrassende zoektocht

Onlangs heeft mijn schoonzus afscheid genomen als kerkelijk werker. Zij gaat met emeritaat, zoals dat zo mooi heet. Een bijzondere dienst met een veelkleurigheid aan liederen. Een lied waarvan de tekstaanduiding mij aansprak was het volgende:

Set me as a seal upon thine heart,
as a seal upon thine arm:
for love is strong as death; 
many waters cannot quench love,

neither can the floods drown it

Als tekstverwijzing stond: Liederen van Salomon 8: 6-7. Ik werd getriggerd door het woord liederen. Via Google zocht ik naar: liederen van Salomon en kwam in eerste instantie uit bij de uitleg van Wikipedia: in de Bijbel, in het boek Psalmen zijn twee psalmen toegeschreven aan Salomo, psalm 72 en 127… Verder stond bij een andere Wikipedia-pagina: deze liederen zijn psalmen, die zijn geschreven en werden gezongen in het begin van onze jaartelling door de Christenen en die worden toegeschreven aan Salomo. Bijzonder, omdat ze iets vertellen over de reis die de eerste Christenen maakten, hoe ze verlangden naar de komst van de Messias, hoe ze treuren over de inname van Jeruzalem door de Romeinen in 63 voor Chr. Hoe ze dankbaar zijn voor het reddingswerk van Jezus. De psalmen zijn niet geschreven door Salomo. Eén heeft veel verwantschap met psalm 72, vandaar mogelijk de naam. 

Ineens zat ik in mijn zoektocht bij De Oden van Salomo. Liederen die geïnspireerd zijn op deze psalmen. Deze liederen zijn op CD gezet en de moeite van het luisteren waard, voor zover ik het kon beluisteren. Ik dacht oké, nu weet ik het, maar zag ook nog een Engelse website (https://www.biblegateway.com) en ik kwam uit bij bovenstaande tekst. De tekst komt “gewoon” uit Hooglied en in mijn Bijbel staat er een vierkantje omheen (inclusief 8: 6b):

Draag mij als een zegel op je hart,
Als een zegel op je arm.
Sterk als de dood is de liefde, 
Beklemmend als het dodenrijk de hartstocht.
De liefde is een vlammend vuur, 
Een laaiende vlam  (kan ook: een vlam van de Heer)
Zeeën kunnen haar niet doven,
Rivieren spoelen haar niet weg.

Een lied, waarbij een meisje die zoveel om haar geliefde geeft, dat ze bijna niet meer te houden is… maar ja, ze moet maagd blijven. Ze vraagt wel aan haar geliefde: draag mij als een zegel op je hart, op je arm, verbind je aan mij, ook al ben ik nog zo jong…

De tekst is ook vaak uitgelegd als een vraag van God aan ons mensen. Zijn liefde is aanstekelijk, een vlammend vuur… 

Vandaag weer een mooie, verrassende zoektocht….

www.odenvansalomo.nl

Je kunt ‘De Oden van Salomo’ beluisteren op Spotify. Klik hier.

  2 comments for “Een verrassende zoektocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *