Een toekomst vol van hoop

Onlangs zijn in Alblasserdam twee jonge vrouwen vermoord. Zonder reden, onbegrijpelijk. Ze waren eigenlijk gewoon op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Zoiets raakt je, maar zeker ook inwoners van zo’n dorpje als Alblasserdam. Het roept veel vragen bij je op. Waarom? Wat is er verkeerd gegaan? Hoe moet het voor hen geweest zijn? Woede en verdriet en andere emoties komen naar boven.

Toch gebeurde er ook iets anders. Alblasserdam is een best wel christelijk dorp. Vijf verschillende kerken hadden met elkaar een herdenkingsdienst georganiseerd voor deze twee vrouwen. In deze dienst zongen twee vrouwen het lied: “Er is een toekomst vol van hoop”. Iemand vertelde hoe intens dit was geweest. Zij had de dienst gezien en dit had grote impact op haar gehad. Met dit verhaal luisterde ik afgelopen donderdag naar het lied. Ik werd geraakt. Er kwam verdriet bij mij naar boven. Over het onrecht, over de pijn voor achterblijvers, over jonge levens die zomaar worden beëindigd. Dit kan toch Gods bedoeling niet zijn.

Soms kan een lied zo makkelijk over de belangrijke dingen heenstappen en zeggen: “Wat er ook gebeurt: alles komt goed bij God”  en aan de andere kant kan datzelfde lied ook troost brengen, juist door te weten dat God er is, ook al is Hij soms voor ons gevoel heel ver weg…Hij is dan toch ook weer heel dichtbij. In verschillende Psalmen staat ook dat God er is in de diepste nacht, in onze grootste moeiten en verdriet. Laten we God die ruimte geven om er te zijn, ook als wij het spoor bijster zijn.

Een toekomst vol van hoop | Sela – YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *