Een oude krasse boom

De Heksenboom op landgoed Ten Vorsel, Bladel (foto: Jaco Boven)

Dit keer een wat verlaat stukje. Soms wil het ook niet op de dagen dat je het plant en dan ‘ineens’ staat er een familieweekend voor de deur en heb je beloofd wat te bakken, krijg je een aantal sollicitaties, die je moet beoordelen en is de hele dagplanning in de war… Ik had bedacht om dan maar de maandag na het weekend een blog te schrijven, maar door een controle in het Erasmusziekenhuis, midden op de dag waar ik met Openbaar Vervoer naar toe moest en een avond met het bespreken van de sollicitaties, kwam het er niet van. Je moet er wel even rustig voor kunnen zitten en bedenken waar het verhaal over moet gaan. Moet het gaan over de ontmoeting met de  Boom van het jaar 2019. Ik heb op deze boom gestemd op verzoek van de beheerder van Hoeve Ten Vorsel in Bladel. Daar huren we als familie elk jaar ruimtes om bij elkaar te komen. Mogelijk hebben we de boom ook gezien toen we de eerste keer het huis huurden en een boswandeling maakten onder begeleiding van een gids, die wij in de familie daarna altijd de boskabouter (een niet zo grote man met een grijze, warrige baard) noemden, maar dat kan ik mij niet goed herinneren. Hier plaats ik de legende, die moest overtuigen dat het de Boom van het jaar moest worden:

Het is 1596. Zwarte Kaat, een vrouw met ravenzwart haar en een haviksneus, is met haar bende op rooftocht. Dit keer ontvoeren ze een pasgeboren baby uit de Hoeve Ten Vorsel. Zwarte Kaat vlucht met het jongetje, dat ze Thomas noemt, naar Duitsland en voedt hem op als haar eigen zoon. Na achttien jaar keert de bende terug naar de Kempen. Ze willen nog één keer een grote slag slaan door de Abdij van Postel te overvallen. Hier worden ze echter opgewacht door een groepje soldaten onder leiding van Floris ten Vorsel, de oudere broer van Thomas. Hij was destijds getuige van de ontvoering en heeft wraak gezworen. Thomas ontdekt de waarheid over zijn afkomst en sluit zijn broer in de armen. Zwarte Kaat wordt onthoofd en begraven op de hei. Een struik markeert de plek, maar groeit al snel uit tot een spookachtige boom, die ook nu nog bekendstaat als de Heksenboom. In werkelijkheid gaat het om een beuk die rond 1890 is geplant, lang na de dood van Zwarte Kaat. Wat er dus waar is van deze legende…? (Uitslag verkiezing 2019 – De boom van het jaar)

De boom is echt grillig. Hij doet denken aan wild uitstaand heksenhaar. Maar inderdaad: wat is waar aan legendes. In elk geval mooi dat in het verhaal de broers elkaar terugvinden.

Dat is ook het mooie van familie. Zo hebben we ook een mooi samenzijn met een groot deel van de familie gehad dit weekend. Niet iedereen haakt aan, maar heel bijzonder was het, dat mijn moeder er bij was. Zij is 94 en heeft een zwaar jaar achter de rug. Twee keer een beknelde zenuw in haar heup, bij de tweede keer opname in een revalidatiecentrum, daar na twee dagen Corona. Een plek in haar darmen, die bestraald is, een gebroken heup zonder te vallen… en nu net twee weken in een verzorgingshuis. We hadden niet verwacht dat ze er bij zou kunnen zijn en toch schuifelt ze achter haar rollator naar een plekje in de zon. Ze geniet volop en we waren met zijn allen dankbaar dat ze er was. Dat is echt een cadeautje.

Ps. Veel mensen zeggen met het oog op de verhuizing van mijn moeder naar het Verzorgingshuis: dat je een oude boom niet moet verplanten. Maar deze ‘boom’ heeft een ontzettende wilskracht en moed om elke keer weer opnieuw de revalidatie aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *