Een mooi gezicht

Junior Fritz Jacquet: toiletpaper-art

Vandaag tijdens een zoektocht op het world wide web voor de wandelretraite naar Cantignergues, dacht ik ineens aan andere dingen die in mijn drukke hoofd speelden. Ik was alweer bezig met het Gracelandfestival 2023. Het thema daarvan is ‘Heel de Mens‘. Vorig jaar kwam ik bij een bezoek aan het CODA in Apeldoorn werk van Junior Fritz Jacquet tegen. Daar wilde ik eventueel wat mee op het festival. Hierboven een afbeelding van het werk van hem. Hij maakt gezichten van wc-rollen met behulp van origami. Het zijn allemaal gezichten in allerlei kleuren. Mooi om te zien hoe verschillend alle koppen zijn.

Zo is het ook met mensen. Iedereen is verschillend. Toch hoorde ik vandaag nog op het nieuws dat we bij een sollicitatie vaak kiezen voor iemand, die bij onszelf past. In het onderwijs moet je rekening houden met de verschillende manieren van leren van de leerlingen. Als je bij een schoolplein komt, zie je kinderen met een zelfde etnische en/ of culturele achtergrond bij elkaar staan..

We zoeken vaak het vertrouwde, bekende… In de Bijbel zien we echter dat mensen juist het onbekende tegemoet gaan. Een onbekend land, een onbekende toekomst… Noach, die een boot moet bouwen op het vaste land, geen water in de buurt en toch…. Abraham, die vanuit Ur naar het westen moet trekken. Hij moet zijn familie achterlaten. Jozef, die tegen zijn wil meegevoerd naar Egypte en op verschillende plekken zijn weg moet vinden… en zo zijn er meer.

De laatste jaren hebben we te maken met de komst van veel vluchtelingen. Allemaal mensen, die een nieuw thuis zoeken, weg van de ellende door oorlogen en armoede. Zij komen terecht op een plek waar ze lang niet altijd hartelijk worden ontvangen. Zij hebben andere gewoontes, een andere religie. Wat vreemd, anders en onbekend is, hebben we liever niet bij ons in de buurt. Hoe anders is dat met Jezus. Zo ontmoet hij een Samaritaanse vrouw, die ook nog eens meerdere mannen heeft gehad.  Hij ziet haar, gaat met haar in gesprek en vol respect ontmaskerd hij haar. Hij is liefdevol, maar stelt ook grenzen.

Ook wij zouden zo met elkaar en met de ander om moeten gaan, ook als ze anders zijn.

  1 comment for “Een mooi gezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *