Dromedarissen en kamelen

Een leuk puzzeltje, dat ik vorig jaar januari bij een groepsmaaltijd voor zestigplussers in de kerk uitdeelde. Gerhard was ook bij die maaltijd en is verzot op kamelen en dromedarissen, dus een knipoog naar hem. Natuurlijk ook leuk om als disgenoten met elkaar te speuren naar wat afwijkt, als je even niets te vertellen hebt, toch? En de puzzel heeft maar één ster: dus niet moeilijk. Een kind kan de was doen…. Ik zag hem vandaag weer voorbij komen. Ineens had ik er een heel andere associatie mee. Het ging ineens niet meer om het puzzeltje, maar om hoe je je soms, tussen al die mensen die zo gelijk denken, alleen kunt voelen. Je bent de enige die anders denkt. Tenminste zo lijkt het vaak. 

Vorige week zag ik een superzoete, Amerikaanse musicalfilm over een meisje dat lesbisch was en dat verteld had op school en daarom er eigenlijk niet echt meer bij hoorde. Zelfs zo, dat er regels waren opgesteld door de ouderraad, dat zij niet mocht deelnemen aan the Prom (een jaarlijks festijn op elke highschool). Natuurlijk komt alles goed en juist ook omdat ze haar ervaringen deelt in een liedje en anderen met dezelfde verhalen (h)erkenning vinden. Ze wil gezien en gehoord worden door anderen, juist ook als je anders bent.

Wat is anders zijn eigenlijk? Zijn we wel zo anders? Wanneer ben je anders? Ben ik anders?
Wij zijn de enigen, die naar de kerk gaan in ons buurtje. Maar maakt ons dat anders en hoe dan?
Wij proberen bewust te leven, eten geen vlees, nemen zakjes mee naar de markt, waarin onze boodschappen kunnen, maar staan wij daarin alleen? En staan wij wel alleen? Gek, hoe meer ik erover nadenk, des te meer ik besef, dat we helemaal niet zo anders zijn. Wat wel anders is, is dat we in onze keuzes proberen Jezus te volgen, dat we vertrouwen op God, dat er in ons een liefde voor Hem is. Soms zit die liefde heel diep, ben je hem niet eens bewust, maar hij zit er wel. En misschien is die liefde, die wij voor God hebben, wel zichtbaar voor anderen, in iets dat we doorgeven, uitstralen, zonder dat we het weten.

En bij het puzzeltje: een kameel is niet veel anders dan een dromedaris, maar hij is wèl anders!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *