Dobbelstenen

George Korsmit: vloer educatiecentrum Museum Voorlinden

Als je de foto hierboven ziet, zul je je wel afvragen: Wat heeft een vloer met allerlei kleurtjes nu te maken met dobbelstenen?

Deze kleurrijke vloer ligt in Museum Voorlinden. Eerder kwam in onze familie dit werk ter sprake, waarop mijn schoondochter riep: “Dat is van George Korsmit.” Zij heeft les van hem gehad en zei: Hij pakt gewoon wat kleurtjes uit een doos en voor de vormen gooit hij met dobbelstenen. Het is dus voor een groot deel toeval hoe dit kunstwerk ontstaat. Museum Voorlinden weet dit natuurlijk deftiger en verantwoorder te communiceren, maar je kan je dan afvragen: is kunst dan wel kunst? En is het niet een beetje als een lot, dat je overkomt…?

De laatste tijd ben ik daar wel weer mee bezig. Nadenken over: Wat kan je doen? Overkomt ons niet een noodlot, dat we overigens zelf over ons hebben afgeroepen? Ik heb het hier over de klimaatcrisis, ofwel: ons onverantwoord omgaan met Gods Schepping en waarmee we vaak als christen achteloos omgaan. We doen alsof het een lot is, dat ons overkomt en we kunnen er niets aan doen. Ik wil niet belerend zijn, maar met onze leefstijl (en ons ik hoor er ook bij) doen we dat wat God geschapen heeft dagelijks tekort en doen we God tekort. Van de week nog een item bij het nieuws over het onomkeerbare proces van smeltende gletsjers. De overstromingen in California. Dit jaar de vele regen in de zomer in Australië. Het houdt niet op.  Vaak is het excuus: wat kan ik in mijn eentje doen? Gisteren zei iemand nog: “Als alle Nederlanders één dag geen plastic zakje zouden gebruiken, zijn dat 17,8 miljoen zakjes minder!!!!” En reken maar uit wat dit betekent als we allemaal een dag geen stukje vlees zouden eten… Ga zo maar door! We kunnen zoveel meer in beweging zetten dan dat we doen.

Momenteel ben ik bezig met de Micha-cursus. Ik bereid hem ook voor en kwam het pamflet van Koos van Noppen tegen: Messentrekkers bij de Nachtwacht. Hij vertelt hoeveel meer wij verantwoordelijk zijn voor de schepping. En ik ben het met hem eens dat wij als christenen voorlopers moeten zijn en de veranderingen niet kunnen en mogen ontkennen. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om actie te ondernemen, maar er zijn voldoende acties die wel kunnen. Het is een keuze om toch iets te doen. Je zou bijvoorbeeld een jaar geen kleren kunnen kopen of alleen “tweedehands” of twee keer in de week geen vlees eten. Groenten van het seizoen eten en daar is niets mis mee. Je brood meenemen in een herbruikbare zak of broodtrommel. Een kleine stap is al goud waard. Sinds ik het pamflet heb gelezen, voel ik in mij een woede. Ik moet gewoon meer doen. Het laat mij niet los. Ook de Micha-cursus zet mij aan het denken.

Klimaatverandering is dus niet een lot dat mij overkomt, maar ik kan en moet er wat mee!!! En doe er wat mee!!!

Facebookpagina van Museum Voorlinden:  George Korsmit aan het werk

Koos van Noppen tegen: Messentrekkers bij de Nachtwacht. te downloaden via website www.arocha.nl
Messentrekkers-bij-de-Nachtwacht.pdf (arocha.nl)

  1 comment for “Dobbelstenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *