De vis

Van de week met ouderen uit onze gemeente stil gestaan bij de vis. In Dordrecht is er een tentoonstelling die gaat over de vis en het vissen. De tentoonstelling is aan de hand van thema´s, die te maken hebben met de betekenis van de vis. Als christen ken je vaak wel de Bijbelse vis. Hij komt voor in een aantal verhalen, bij wonderen en wordt ook gezien als een uniek schepsel. Ook krijgen de discipelen de opdracht vissers van mensen te worden. De vis heeft echter ook andere betekenissen. Zo had de vis in de Middeleeuwen ook een erotische betekenis. Met de vis werd duidelijk gemaakt dat je een oogje op de ander had. De vis bracht rijkdom, maar was ook voorbode van onheil. Ook komt de vis voor in de dierenriem, in spreekwoorden en gewoon omdat je een vis mooi vind om te schilderen…

Met veel plezier liepen we langs de schilderijen, de beelden en de voorwerpen. Mooi om te zien hoe er aandacht was voor de vis in de Bijbel. Maar ook de symboliek die kunstenaars in hun werk leggen. Zo was er een schilderij van Wim Schumacher, waarin de Christus aan het kruis wordt gesymboliseerd door een vis met op de achtergrond een ladder.  

Zo was er een schilderij van Wim Schumacher….

Er was ook een Ichtusvisje. Iemand vertelde gelijk de betekenis van de letters, vertaald vanuit het Grieks: Jezus Christus, Gods Zoon, Redder.  Een ander zei: het visje ligt verkeerd om. Ik vond dat een bijzondere uitspraak, want het is een gestileerde vorm. En wie bepaalt dan aan welke kant de neus komt en waar de staart. Moet het visje met de stroom mee zwemmen of juist tegen de stroom in… Ik weet het niet. Internet gaf ook geen uitsluitsel, wel belangrijk is, dat als je dit symbool omhangt, op je auto plakt, op je arm tatoeëert, je wel iets zegt over wie je bent. Je bent Christen, iemand die Jezus wil volgen. Handelen in Zijn Geest. Dat vraagt wat van je, zeker in deze tijd. Er is veel te doen over bedenkelijke acties van wereldleiders, of over de CO2-uitstoot, stikstofcrisis… En hoe ga je daar dan mee om, welke keuze maak je? Is het een stil, zwijgend protest om zo mensen in verwarring te brengen, of juist een luidruchtige oproep? Gooi jij het roer radicaal om en zorg je dat boeren “geld naar waar” krijgen…Maak jij de keuze om geen vlees meer te eten, of een dikkere trui aan te doen bij kou, of minder vaak de auto te pakken? Wat jij doet, wat ik doe, hoeven we niet van de daken te schreeuwen, maar laten we in elk geval nadenken, keuzes maken en iets doen in het voetspoor van Jezus.

Ichtusvisje: Jezus Christus, Gods zoon, Redder

Zo’n klein visje, kan grote gevolgen hebben!!!

  2 comments for “De vis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *