de reis naar Cantignergues

Wandelen bij La Livinière

Ik ben niet goed in het schrijven van reisverslagen. Met fotoboeken probeer ik de reis vast te houden. Daardoor herken ik op een later tijdstip plekken waar ik eerder geweest ben. Herinneringen komen boven. De afgelopen reis was een reis met herinneringen en nieuwe ontdekkingen. Een paar jaar geleden waren Gerhard en ik met zijn tweeën naar Cantignergues geweest om daar nieuwe ideeën op te doen. Daarnaast had ik ook voor wandelingen gekeken op internet bij de regionale VVV. Dat had ook het nodige opgeleverd. Toch ontkom je niet aan een paar mooie highlights in de omgeving. Een bezoek aan Minerve is een leuke verplichting. Carcassonne staat altijd op het programma. De markt in Olonzac en aansluitend de wandeling langs het Canal de Midi, het stutten van de sluizen hoort er nu eenmaal bij.

De entree bij Carcassonne

Toch waren de vaste programmaonderdelen anders. Vooraf aan het bezoek aan Minerve hebben we een korte reflectiewandeling gedaan bij het Sentier des Meulières la Livinières (het pad van de molensteenmakers) en in Minerve konden we (weer) helemaal rond de stad lopen, eerst langs de Briant en daarna door de bedding van de Cesse. Altijd indrukwekkend hoe droog die bedding is door een dikke laag stenen, terwijl je weet dat de rivier gewoon doorloopt. Het is ook mooi om de stad vanuit de kloof te bekijken. Daarna natuurlijk wel even het stadje in.

Ook het bezoek aan Carcassonne was anders. Normaal zijn in de Basilique des Saints Nazaire et Celse de Russen, die prachtig zingen. Maar we misten ze, was het vanwege de inval in Oekraïne of omdat we buiten het seizoen kwamen? We zullen het niet weten. We liepen nu een ander rondje en deden zo ook weer nieuwe ontdekkingen. We betaalden €8 voor een kopje koffie, niet niks zou je zeggen….

De markt in Olonzac is altijd weer een belevenis, hij viel nu wel op een ander moment in de week, omdat we van donderdag tot donderdag de reis hadden. Aansluitend hadden we een bezoek aan de kerk. In de kerk een opdracht aansluitend bij het thema van de week: Namen van God. De opdracht: Denk na over welke naam van God jou aanspreekt en wat maakt dat deze naam voor jou belangrijk is? Maak een foto van iets dat je ziet in de kerk, dat hierop aansluit, zorgde ervoor dat je met andere ogen naar het interieur, de beelden en de staties in de kerk keek. Bij de aansluitende wandeling langs het Canal de Midi gingen we in tweetallen in gesprek om dat, wat je in de kerk bedacht had, met elkaar te delen. Natuurlijk moet je even kijken bij de sluizen, wat altijd weer een genot is. De wandeling aan de overkant van het Canal was verrassend, omdat we een afslag hadden gemist en daarom een andere, zeker zo mooie route (en gelukkig niet langer dan de geplande route) hebben gelopen. Een drankje bij een meer in de buurt was een mooie afsluiting.

Drukte in de sluis bij Olonzac

Een bezoekje aan het kerkje in Rieux Minervois, een wandeling bij La Livinière en één bij Cesseras waren zeker de moeite waard. Toch waren het voor mij zeker ook de ochtend- en avondgebeden en de opdrachten, die deze week bijzonder maakten. Het is geen gewone vakantie. Het gezelschap van de medereizigers maakt ook dat de reis extra waardevol wordt. Je leert met, van en door elkaar een stukje van jezelf in relatie met God kennen. Het maakt de heen- en terugreis  van 15 uur de moeite waard, alhoewel we wel bedacht hebben om dat anders aan te pakken…

De tafel in de kapel

Alle foto’s zijn gemaakt door Jaco Boven

  1 comment for “de reis naar Cantignergues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *