De Kapel van de Stilte – Helsinki

Altijd weer schenkt Hij mij een moment van stilte, 
een adempauze, waarin ik tot rust kan komen.
Elk uur en in alle dingen is Hij aanwezig
en daarom verdwijnt de dreiging uit al het andere.

Psalm 23, Toko Miyaschina

Als ik in het buitenland ben bezoek ik graag kerken en kathedralen. Vanwege hun uitstraling: niet van deze tijd, maar van de eeuwigheid. Ik kan me er klein en nietig in voelen en toch ook ‘er toe doend’.

Midden in het centrum van Helsinki, dichtbij het metrostation en winkelcentrum Kamppi, staat ‘De Kapel van de Stilte’. Voor de bouw van ‘De Kapel van de Stilte’ werd gebruikgemaakt van elzen-, sparren- en essenhout. Het gebouw heeft een oppervlakte van 352 m2en een hoogte van 11,5 meter. De kapel werd op 1 februari 2012 geopend, toen Helsinki Wereldhoofdstad Design was. Erediensten of andere religieuze gebeurtenissen, zoals dopen of huwelijksceremonies, vinden er niet plaats. Het is voor alles een plek waar men de stilte kan vinden – midden in de hectiek van een grote stad…

Kapel van de Stilte – Helsinki

In april 2019 was ik een half uurtje in deze kapel en ‘beminde daar de stilte in mijn wezen’.

‘Bemin de stilte in uw wezen, de stilte die bezielt’.
Guido Gezelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *