Break the silence

Zoals Een aantal van jullie weten, ben ik betrokken bij het Gracelandfestival. Eén van de dingen die ik daar doe, is zorgen voor de Kunst van Stilte-tent. Een plek waar je de ruimte hebt om stil te worden voor God. De afgelopen jaren stond deze tent  bovenop een heuvel, met uitzicht op het kampeerterrein en met  ’s ochtends de zonsopkomst… Wat had ik daar dit jaar graag weer van genoten.

Maar ook Graceland 2020 ontkwam niet aan het feit dat het festival moest worden afgelast. Het ontbreekt het jaarteam van het festival echter niet aan creatief talent en het festival kreeg een nieuw thema: DE GROTE LEEGTE. Dit klinkt heel dramatisch, maar juist in de rust, de stilte, het niets moeten, dat er niets is, zit iets moois. Aan dat festival wil ik meedoen, ik koop de merchandise, een T-shirt. Voorop groots: GLF 2020 De Grote Leegte. Op de achterkant de artiesten of nee, …

Rust, Adem, Ruimte, Reflectie, Stilte, Omarmen, Ontspanning, Aandacht, Verveling, Verlangen en wat jij in de leegte ontdekt…

Als ik deze woorden opnieuw lees, komt er rust in mij, ik geniet al van het niets. En ja, ik had graag met mijn tentje op het festival gestaan, genietend van nieuwe bandjes, terrasje pakken, bijpraten met vrienden, mooie ontmoetingen, en toch ook dit thema.. Even weg uit de drukte van het bestaan…, tijd om na te denken, niet geleefd te worden. Stil te staan bij leegte, wat doet dat met mij. Ik ben altijd bezig en wordt nu stilgezet. Even niets dan leegte… (dit klinkt naar Salomo, die ook wel eens rust wilde, denk ik zo, met al die vrouwen)

Graceland vroeg of je jezelf met je nieuwe aanwinst, het shirt, op de foto wilde zetten.  Ik bedenk dat ik graag de achterkant van het T-shirt wil laten zien. Ik leg het shirt op de bank. Dan zie ik de brillenkoker van Gerhard: See You!  Is dit een bemoedigend: Tot Ziens? Gaan wij mensen elkaar weer ontmoeten, elkaar begroeten… ? of is het: God ziet mij?! Ik zie God?! Wij zien elkaar!!!!

God doorbreekt de stilte, de leegte door zich te nestelen in je hart, door te zeggen: Ik ben bij je, Ik ben er altijd, Ik ben in de rust, de adem, de ruimte, de reflectie, de stilte, het verlangen, de aandacht, de omarming, de ontspanning. Zelfs in de verveling.  En juist in die leegte is er ook voor jou de ruimte om God te zien.

Ga mee op ontdekking naar Hem. Wie is Hij…?  Luister eens naar Stef Bos en Matthijn Buwalda: Lichtjes in de mist of naar Stef Bos: Lied van God: Wat ik niet ben

Het komend weekend zou het festival plaatsvinden, Zet je tentje op in je tuin en volg de website www.gracelandfestival.nl voor onverwachte optredens, acties, enzovoort….