Blik op de weg

Velen van jullie zullen denken: wat moet Jaco nu met ‘blik op de weg’. Blik op de weg herkennen we als een programma, waarbij een cameraploeg met de politie meerijdt en het meekijkt en dit vastlegt op film. Er komen dan allerlei situaties in het verkeer in beeld. De grote ergernissen, maar ook de forse overtredingen, vooral te hard rijden en bumperkleven. Mensen vertellen dan aan oom agent, dat ze haast hadden of waren de regels vergeten. Sommigen waren zo sportief, dat ze achteraf een interview gaven en dan bekenden dat ze inderdaad de fout waren ingegaan…De titel van het programma is dubbel. Want hier heeft ‘blik’ de betekenis van de ‘auto’, maar ook van goed kijken. Een blik werpen op wat er gebeurt.

Mijn blik gaat echter over een ander ‘blik’. Toen ik een keer op zondag naar de kerk liep, kwam ik, in de buurt van een picknicktafel, een leeg blikje tegen in het gras. De prullenbak was op zo’n twee meter afstand. Ik twijfelde: moet ik het oprapen? Maar ik had het daar niet gegooid, vast hangjongeren. Degene die het daar had achtergelaten, had het zelf ook in de afvalbak kunnen gooien, toch? Zo denkend, liep ik door, maar er knaagde wel iets. Doorlopen maakt dat ik geen haar beter ben, dan de vandaal… Dus toch maar omgekeerd, blikje opgeraapt en in de prullenbak gedaan. Vijftig meter verder, zag ik weer blikjes, twee maar liefst. Deze heb ik laten liggen. Je bedenkt dan allerlei uitvluchten: ‘waar moet ik ze laten?’, ‘misschien zit er nog wel een restje bier in en krijg ik dat over mijn handen’ en ‘ik kom anders te laat in de kerk…’. Ik nam mij wel voor om voortaan een zakje voor afval mee te nemen als ik ga wandelen. Geen excuses meer!  We zijn nu twee dagen verder en dat afvalzakje zit nog niet in mijn jaszak. Nadat deze blog is afgerond, zal ik gelijk een zakje in al mijn jassen doen. Aan de slag!

En o, ja, ik ben natuurlijk geen haar beter dan die jongeren (lang leve het vooroordeel!!!)

PS 1. Ondertussen heb ik een paar keer een tasje meegenomen en vuil opgeraapt. Ik ben geschokt hoeveel afval er gewoon op straat ligt. Misschien een idee: allemaal altijd zorgen voor een afvalzakje in je jaszak, zodat je straatvuil op kan rapen…Al doe je het maar één keer in de week, maand…

PS 2. Het vignet van het tv-programma heeft mooie recycle pijlen 😉

  1 comment for “Blik op de weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *