Banksy in MOCO (Museum)

Afgelopen oktober was ik samen met mijn man Gerhard in Amsterdam. Naast het bezoek aan Lazarus van David Bowie en het Rijks, zijn we ook in het MOCO geweest. Een aanrader!!! Wij gingen voor Banksy. Een groot stencil/graffiti-artiest met een boodschap. Hij gaat niet voor de roem, niemand weet wie hij is, een goed bewaard geheim. 

Hij gaat niet voor de roem….

We kennen van hem vast wel van het schilderij van het meisje met de rode ballon. Verkocht op een veiling voor ₤1,1 miljoen en op het moment dat de koop was gesloten, ging het door een papierversnipperaar. Na de eerste schok is de nieuwe eigenaar nu de bezitter van een kunstwerk dat nog meer waard is, humor!!!

……humor!!!

Zo heeft hij ook, nadat zijn zus tekeningen van hem weggooide met de opmerking: je komt toch nooit in een museum te hangen, door hem bewerkte schilderijen tussen andere grote schilders gehangen in gerenommeerde musea als Tate Galerie en het Louvre. De lol was om te kijken: hoe lang het zou  duren totdat werd ontdekt dat er een nepschilderij hing tussen de grote namen. 

Ik was echter vooral geraakt door zijn boodschap. Hij is kritisch op de samenleving. Op keuzes die gemaakt worden, die het milieu schade aanbrengen. Maar ook tegen geweld door burgers, maar ook door de overheid. Tegen zakkenvullers, machtsmisbruikers, mensen die hun winkelwagentje volgooien en niets over hebben voor een ander. Hij wil een eerlijke samenleving. Oprechte mensen. Zoals dat meisje met de rode ballon. Hij zet zo mensen aan het nadenken, je kan zomaar op een straathoek een kunstwerk van hem tegenkomen. Hij is geen brave burger, maar wel een heel betrokken mens. 

……geen brave burger, maar wel een heel betrokken mens. 

Door één kunstwerk werd ik in het bijzonder geraakt. Het is een schilderij met Jezus aan het kruis. Hij is niet vastgemaakt met spijkers aan het kruis, maar met druipende boodschappentasjes. Het is een satire op de verwording van de betekenis van Kerst.

De consumptiemaatschappij wordt aan de kaak gesteld. We zouden ons moeten richten op de christelijke waarden, liefdadigheid en geven. We moeten minder bezig zijn met materiele zaken, waar vaak ook nog bloed aan kleeft. Veel hebben leidt niet tot meer geluk. 

Veel hebben leidt niet tot meer geluk. 

Laten wij ook in deze periode ons richten op waar Kerst werkelijk over gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *